Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki izazovi

5 gospodarskih problema koje Obama mora hitno riješiti

romney,barack obama (1)
Reuters/PIXSELL
08.11.2012.
u 21:50

Predsjednik se mora uhvatiti u koštac s velikom nezaposlenošću, slabim gospodarskim rastom i nagomilanim dugom.

Velika nezaposlenost, slab gospodarski rast i politički podijeljena zemlja realnosti su s kojima se u koštac mora uhvatiti novi-stari američki predsjednik Barack Obama. Obama nema vremena za slavlje jer ga čekaju gorući problemi. Wall Street je u panici nakon Obamine pobjede jer ne očekuje veći zaokret u ekonomskoj politici te je prvi dan nakon izbora vrijednost dionica pala na najnižu razinu u posljednjih 12 mjeseci. Navodimo pet problema koje Obama mora riješiti da spriječi ekonomsku katastrofu SAD-a i svijeta:

1. Svladati fiskalnu liticu (fiscal cliff), što je najteži izazov

Nepremostiva barijera prijeti Americi od 1. siječnja 2013., a stručnjaci su je prozvali fiskalna litica (fiscal cliff). Pod tim pojmom podrazumijevaju mješavinu smanjenja izdataka iz proračuna i povećanja poreza koja će na snagu automatski stupiti početkom iduće godine. Naime, demokrati i republikanci dogovorili su, nakon dugih i mučnih pregovora, ograničenje davanja da se obuzda povećanje duga. Tako će se državni izdaci od 1. siječnja smanjiti 65 milijardi dolara, što će najviše pogoditi zaposlene u javnim službama. Stručnjaci su izračunali da će u dvije godine fiskalna litica smanjiti davanja za 800 milijardi dolara, što je pet posto američkog BDP-a. A to bi imalo dramatične posljedice - “fiscal cliff” je trenutačno najveća prijetnja svjetskom gospodarstvu. Zbog toga i SAD, ali i svijet, mogu kliznuti u novu recesiju, upozorava agencija Fitch. Obama mora naći kompromis s republikancima da svlada fiskalnu liticu, koja bi mogla zaustaviti gospodarski rast.

2. Probiti gornju propisanu granicu zaduživanja

Već u proljeće 2013. SAD će probiti gornju propisanu granicu javnog duga od 16,4 tisuće milijardi dolara. Tada će se ponoviti 2011. i veliki sukob demokrata i republikanaca zbog fiskalne politike. Tjednima se nisu mogli dogovoriti, a država je morala suspendirati mnoge socijalne programe. Republikanci će teško dopustiti novo povećanje gornje granice zaduženja, a to bi moglo biti fatalno za građane, jer radnicima u državnim poduzećima prijeti neisplata plaća. To će smanjiti potrošnju i zemlju približiti recesiji.

3. Odoljeti pritisku republikanaca za štednjom

Suočen s velikim javnim dugom, republikanac Mitt Romney svoju je predizbornu kampanju temeljio na rezanju javne potrošnje da bi obuzdao javni dug i smanjio deficit koji se popeo na 10 posto BDP-a. Republikanci će i dalje inzistirati za tvrdim mjerama štednje, a to bi moglo imati fatalne posljedice jer je za oporavak gospodarstva nužno pokrenuti javne infrastrukturne projekte, upozorio je nobelovac Paul Krugman. Kućanstva sve manje troše zbog prevelike zaduženosti, a taj pad treba nadoknaditi država i to će biti veliki izazov za Obaminu administraciju.

4. Naći ministra financija jer T. Geithner odlazi

Ministar financija Timothy Geithner najavio je da se neće kandidirati za još jedan mandat. Jedan od ključnih igrača iz Obamina tima najavio je puno prije izbora da odlazi iz vlade jer više nema snage sudjelovati u mučnim pregovorima o fiskalnim ograničenjima. Glavni kandidat za novog ministra financija je Jack Lev, čovjek koji je u administraciji Billa Clintona bio zadužen za pripremu proračuna. Odlazak je najavio i drugi moćni Obamin financijaš - šef Federalnih rezervi Ben Bernanke, koji tiskanjem novca brani SAD od gospodarskog pada. Kao njegovi nasljednici spominju se bivši ministar financija Lawrence Summers i sadašnja Bernankeova zamjenica Janet Yellen, koja bi nastavila njegovu politiku.

5. Vratiti optimizam bez kojega nema gospodarskog rasta

Nikada krediti u Americi nisu bili jeftiniji, no ni to ne ohrabruje poduzeća da investiraju i otvaraju radna mjesta. Obamin najvažniji zadatak bit će da vrati povjerenje u svoju politiku i podigne optimizam ulagača i građana.

>>Sedam Obaminih tajni: Ovakvog ga poznaju samo najbliži

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Alfons_x
Alfons_x
07:14 09.11.2012.

Kome SAD duguje 16 000 000 000 000$??? Kada nađemo odgovor na ovo pitanje naći ćemo i odgovor tko iza zavjese upravlja Amerikom i američkim narodom

MR
Mr. Right
07:56 09.11.2012.

Obama je dolaskom na vlast samo utrostrucio dugove i probleme.Dosao je na vlast zahvaljujuci ljevicarskim medijima koji totalno dominiraju u ovoj drzavi.Mislim da ce sledece 4 godine da jos vise ubrlja i da ce biti upisan u povijest kao najgori Americki predsijednik.

DU
Deleted user
23:59 08.11.2012.

Obama ima vrlo teski zadatak kao da igra sah protivu 10 velemajstora .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije